De zorgpremie, hier is ze dan. Dankzij sp.a!

De voorbije weken en maanden pleitte iedereen – van links tot rechts – voor een zorgpremie, maar een concreet voorstel om de helden in de zorg te belonen, bleef uit. Het bleef stil in de schoot van de regeringen. Daar bracht sp.a nu verandering in. “We clapped for them, now we acted for them.”

Zowel in het Vlaamse als het federale parlement diende sp.a deze week een concreet voorstel in voor een zorgpremie. Want ziekenhuizen en thuisverpleging zijn bijvoorbeeld federale bevoegdheid, terwijl wie in rusthuizen of in de jeugdzorg werkt, van de Vlaamse overheid afhankelijk is. 

“Iedereen is het er al lang over eens dat onze helden in de zorg beloond moeten worden”, zegt sp.a-voorzitter Conner Rousseau. “Maar er gebeurt niks. Daarom hebben wij wél actie ondernomen. Dat is het minste wat onze helden nu verdienen. Want zij hebben hun leven geriskeerd en dag én nacht gewerkt.”

“Het is een en-en-verhaal. De échte beloning moet komen van een sterke regering die investeert in onze gezondheidszorg.”


Maar uiteraard volstaat zo’n premie alleen niet. Dat is een eerste stap. Rousseau: “Het is een en-en-verhaal. De échte beloning moet komen van een sterke regering die investeert in onze gezondheidszorg. Een regering die investeert in meer handen aan het bed, in betere werkomstandigheden en betere lonen voor ons zorgpersoneel.”

Ziekenhuizen en thuisverpleging (federaal)

De superkern gaf werkgevers al de mogelijkheid om hun personeel, als waardering voor hun werk tijdens de coronaperiode, een horecacheque van 300€ netto te geven. 

Meryame Kitir, fractieleidster voor sp.a in de Kamer. “Maar het personeel is daarvoor afhankelijk van de goodwill en vooral van de financiële draagkracht van hun werkgever. Uitgerekend ziekenhuizen zitten door de crisis in slechte financiële papieren, waardoor verplegers in ziekenhuizen uit de boot vallen.”

Applaus is mooi, maar dat leg je niet tussen je boterham.”

Daarom zorgde sp.a er nu voor voor dat de overheid de nodige middelen voorziet om ook onze helden een horecacheque van 300 euro netto te garanderen.Kitir: “Applaus is mooi, maar dat leg je niet tussen je boterham.  Iedereen praatte al weken over die premie, maar er gebeurde niks. Wij koppelen wél daden aan onze woorden. Dat is wat politiek moet doen.” Zo krijgen de 125.000 federale werknemers in ziekenhuizen en thuisverpleging nu wat ze verdienen.  

In het Vlaams parlement zeggen N-VA, Open Vld en CD&V “nee”

De zorgpremie wilde sp.a ook voor de 127.000 personeelsleden in de woonzorgcentra, jeugdzorg, thuiszorg en instellingen voor mensen met een beperking. Want dat is Vlaamse bevoegdheid.

“Ook al die helden in de zorg in Vlaanderen zetten hun leven op het spel om het leven van anderen te redden”, zegt Hannelore Goeman, die als fractieleidster van sp.a dus hetzelfde voorstel indiende in het Vlaams parlement. Alleen, de Vlaamse regering – N-VA, Open Vld en CD&V – stemde tegen.

“Daardoor blijven al die helden in de Vlaamse zorg nu in de kou staan”, zegt Goeman. “Wie in de Vlaamse zorg werkt, begrijpt dit ook niet. Hun collega’s in ziekenhuizen wél en zij niet?”

“Wij begrijpen de teleurstelling van al die mensen die in onze rusthuizen werken. sp.a zal de volgende weken in het Vlaamse parlement blijven aandringen om ook hen te belonen. Want dit is te gek voor woorden. Politiek dient voor oplossingen.” 

“Structureel investeren in de zorg, dat wordt pas de échte beloning”

Onze zorgpremie is dus een waardering die we als samenleving aan onze helden in de zorg moeten geven. “Maar laten we wel wezen: deze zorgpremie alleen is niet voldoende”, herhaalt Conner Rousseau nog eens. 

“De voorbije jaren is enorm bespaard in onze zorg. Met alle gevolgen van dien. Daarom hebben we nu nood aan een sterke regering die onze gezondheidszorg structureel versterkt. Met investeringen in meer handen aan het bed en in betere verloning en werkomstandigheden in de zorg. Dat is de échte beloning die we onze helden in de zorg verschuldigd zijn.”

bron: website sp.a https://www.s-p-a.be/artikel/de-zorgpremie-hier-is-ze-dan-conner-rousseau-spa-k/?utm_campaign=jun_27&utm_medium=email&utm_source=newsletter

Reacties zijn gesloten.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑