Er is een oplossing nodig voor wie geïnvesteerd heeft in zonnepanelen

“Zonnepanelen blijven goed voor het klimaat”, zegt Bruno Tobback. “Toch dreigen velen die er in geïnvesteerd hebben er nu door de beslissing van het Grondwettelijk Hof er financieel de dupe van te worden. Zij hebben recht op een oplossing.”

Deze week heeft het Grondwettelijk Hof de beslissing van de Vlaamse regering om eigenaars van zonnepanelen een terugdraaiende teller te laten gebruiken, teniet gedaan.

“Dat is een lelijke financiële streep door de rekening van iedereen die geïnvesteerd heeft in zonnepanelen”, zegt Vlaams Parlementslid Bruno Tobback. “Zij hadden erop gerekend dat ze nog 15 jaar  van het systeem van de terugdraaiende teller gingen kunnen gebruik maken. Dat is nu niet het geval. Het kost hen honderden euro’s per jaar. En dat is niet fair.”

Problemen zaten er aan te komen

Bovendien stond het volgens Tobback in de sterren geschreven dat de regeling zou afgeschoten worden. “Onze beweging heeft van bij het begin gewaarschuwd voor de mogelijke juridische problemen van deze regeling. De Raad van State had toen namelijk al een kritisch advies afgeleverd. Daarom hebben we ons toen ook onthouden bij de stemming. Indien er toen meteen een robuuste regeling uitgewerkt was, hadden al die mensen deze week het deksel niet op de neus gehad. Dit had moeten voorkomen worden.”

Gooi het kind niet met het badwater weg

Voor Tobback blijven zonnepanelen een cruciale factor om de klimaatopwarming aan te pakken. “Bovendien blijven ze financieel interessant. Het laat zich raden dat er nu echter minder mensen zullen geneigd zijn om er te plaatsen. En degenen die er al geplaatst hebben, voelen zich bekocht. Dat kan natuurlijk niet. 

Daarom moet de Vlaamse regering een compensatieregeling uitwerken voor de mensen die ter goeder trouw geïnvesteerd hebben in zonnepanelen en die nu gedupeerd zijn. De overheid moet een investeringsklimaat creëren dat mensen aanzet om tot investeren in duurzame toepassingen. Dat doe je in eerste instantie door rechtszekerheid te scheppen. En dat was hier duidelijk niet het geval”, besluit Bruno Tobback.

Reacties zijn gesloten.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑