Met het Zomerfonds redden we onze zomer

“Iedereen snakt ondertussen naar een normale zomer”, zegt Conner Rousseau. “Een zomer met vrienden, een drankje in de zon. Een zomer waarin je je veilig voelt en je kan ontspannen. En al is het virus wel onvoorspelbaar, als we nu in actie schieten, ons slim organiseren en voor een Zomerfonds zorgen, kunnen we die momenten redden.”

“Als we een normale zomer willen, moeten we niet dagdromen maar doen”, zegt Conner Rousseau. Door nu ons slim voor te bereiden zijn events in de zomer wel mogelijk. Dan staan we niet alleen op een veld maar met vrienden en familie. Al mogen we ook niet blind zijn voor de realiteit. Corona kan nog altijd roet in het eten gooien.”

Het Zomerfonds als vangnet

 Daarom pleit Rousseau voor een Zomerfonds. “Dat Zomerfonds wordt een vangnet die de festival-, event- en cultuursector nu de financiële zekerheid geeft om aan de voorbereiding te beginnen. Door solidair te zijn creëren we nu onmiddellijk jobs in die sector en geven we de mensen écht perspectief op events. Op festivals die een veilige plek kunnen zijn in een onrustige tijd. Een plek die je makkelijk kan afbakenen en waar je mensen kan testen en veilig houden.”

“Tegelijk moet je realistisch zijn. Corona kan roet in het eten gooien. Daarom is het nu lastig voor festivals om de planning te starten en dat is wel nodig. Dat is precies de zorg die ons Zomerfonds wegneemt. Het biedt de sector de garantie dat als de festivals toch niet zouden kunnen plaats vinden, ze geen financieel debacle aan hun been hebben. Dan kunnen ze terugvallen op de middelen van het Zomerfonds. Zo kunnen ze starten  met de voorbereidingen. Je ziet dat het werkt, in Duitsland en Nederland gebeurt het al. Als festivalland mag je dan niet achterblijven. Zo maken we samen van de zomer een succes.”

Hoe werkt het? 

  • Organisatoren dienen tegen maart een plan in voor een event deze zomer. 
  • Ze houden daarbij rekening met het feit dat er deze zomer veel minder maatregelen zullen zijn. Er worden voorwaarden afgesproken met de sector zoals een maximum aantal bezoekers, het organiseren van bubbels en garantie op afstand houden. 
  • Als het plan wordt goedgekeurd, krijgen ze een budget waarmee ze aan de slag kunnen. Met dat budget moeten ze ook onmiddellijk een aantal cultuurwerkers en artiesten betalen. 
  • Als het het event kan doorgaan betalen de organisatoren het gekregen budget terug.
  • Als het event enkel in een afgeslankte versie kan doorgaan, moeten ze een deel van van het gekregen budget terugbetalen. 
  • Als het helemaal niet kan doorgaan, behouden de organisatoren het gekregen budget, zodat ze geen verlies maken. 
  • Organisatoren – zowel groot als klein – kunnen in maart intekenen met een voorstel, dat er van uit gaat dat het deze zomer beter zal gaan.

Reacties zijn gesloten.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑