“Belangrijk om digitale kloof te dichten”

De Vlaamse regering zet met Radicaal Digitaal erg in op de digitalisering. Ondanks de vele apps en andere mogelijkheden zijn er ook nog heel wat mensen een toenemende digitalisering voor problemen zorgt. “Vooral kansarme mensen hebben een digitale achterstand”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Katia Segers. “Het is de taak van de overheid om hen te helpen die kloof te overbruggen.”

De digitalisering doet steeds meer zijn intrede in ons dagelijkse leven. Zo kunnen belastingen al geruime tijd online ingevuld worden en kan je op het net kijken hoe het met jouw pensioen zit. Om nog maar te zwijgen van de vele online aankopen die we met zijn allen doen. Recent wilde de NMBS ook haar loketten sluiten omdat er meer tickets via een automaat verkocht worden dan bij een loketbediende. Krampachtig vasthouden aan een oude oplossing is geen oplossing. De overgang verzachten is de enige manier om met de digitalisering mee te gaan.
Want al deze evoluties zorgen ervoor dat we steeds meer afhankelijk worden van internet. En niet iedereen in Vlaanderen is daar klaar voor.

“Want uit de “digitale barometer 2020”, waarin ook de digitale inclusie bij 16 tot 74-jarigen onderzocht werd, blijkt dat er nog werk aan de winkel is”, zegt Segers. “Vooral gezinnen met lage inkomens en alleenstaanden hebben minder digitale vaardigheden. Het is belangrijk dat ook zij kunnen blijven deelnemen aan het maatschappelijke leven, ook online. Want digitale uitsluiting betekent ook vaak sociale isolatie.”

Segers: “Daarom vroeg ik aan minister Somers om werk te maken van initiatieven die de digitale kloof moeten helpen verkleinen. Want dat zal een grote uitdaging worden.”

Werk maken van initiatieven

Om aan die vraag tegemoet te komen heeft de minister hiervoor 50 miljoen euro uitgetrokken. Dat geld zal vooral terechtkomen bij lokale besturen – onder andere via het systeem van de UITpas –  omdat zij het beste weten wie de mensen zijn die dit nodig hebben. 

Daarnaast lanceert de minister ook het project van de digibuddies. Dat zijn vrijwilligers die buurtbewoners gratis helpen met hun digitale vragen. 

“Het is goed dat er nu initiatieven genomen zijn. Al blijft het afwachten of ze de volledige doelgroepen zullen bereiken. Ik zal dit thema in ieder geval nauwlettend blijven opvolgen. We moeten er echt voor zorgen dat we niemand achterlaten op onze rit van verdere digitalisering”, besluit Segers.

Reacties zijn gesloten.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑