“Meer betaalbare woningen zijn dringend nodig”

Er is een ongezien tekort aan betaalbare huurwoningen in Vlaanderen. “Het is hoog tijd dat de Vlaamse regering meer sociale woningen bijbouwt“, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Maxim Veys. “Nog te veel mensen blijven in de kou staan.” 

Mensen die aanspraak maken op een sociale woning vanwege een beperkt budget, krijgen die vaak niet meteen. Door de enorme vraag staat men eerst een paar jaar op een wachtlijst. Om toch niet zonder woning te vallen, zijn ze daarom genoodzaakt een woning te zoeken op de private huurmarkt. Met als gevolg dat ze vaak moeten kiezen tussen een slechte of een te dure woning. En dat is toch niet de bedoeling, toch?

“Een goede, betaalbare woning vinden is voor veel mensen bijgevolg een hele uitdaging. Want net in het goedkoopste deel van de huurmarkt, is de concurrentie enorm”, zegt Veys.
“En als ze dan al een woning vinden die binnen hun budget past, kunnen ze vaak niet terecht bij hun huisbaas. Want de vraag is zo groot en het aanbod zo beperkt, dat bepaalde verhuurders het zich veroorloven om minimale inspanningen te doen in panden dat ze verhuren.”

Meer sociale woningen 

Veys: “Daarom moeten we meer sociale huurwoningen bouwen. Want een sociale huurwoning kost gemiddeld 250 euro per maand minder dan een private huurwoning. Dat is voor mensen in armoede een wereld van verschil. Die woningen lossen armoede op. Op dit moment zijn er 157.000 sociale woningen in Vlaanderen. De Vlaamse regering wil er 10.000 nieuwe bouwen tegen 2024. Dat is veel te weinig. Op de wachtlijst staan ondertussen al 153.000 wachtenden. Om maar een idee te geven hoe hoog de nood is. In het verleden hebben we anders gekend.”

“Vroeger, toen socialisten het voor het zeggen hadden, bouwde men 10.000 nieuwe sociale woningen per jaar. Die richting moeten we opnieuw uit, als we de mensen tenminste echt vooruit willen helpen in hun zoektocht naar een betaalbare woonst. De markt werkt in dit geval niet. En omdat wonen een recht is moet de overheid ingrijpen zodat dat lukt voor iedereen. Zo simpel is het.”

“Ons voorstel maakt dat huurders een fatsoenlijk leven kunnen hebben. Door extra sociale woningen te realiseren, houden kwetsbare huurders immers voldoende inkomen over om menswaardig te kunnen leven”, besluit Veys.

Reacties zijn gesloten.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑