“Studenten, hoe is’t nu echt met jullie?”

Corona heeft een grote invloed op het studentenleven van onze jongeren. Thuis les volgen, geen sociale contacten met medestudenten, geen feestjes, … Hoe je het ook draait of keert: corona heeft een immense impact op hun mentaal welzijn. De Vrije Universiteit Brussel (VUB) grijpt in en belt al haar studenten op om te vragen hoe het nu écht met hen gaat. 

De masterstudenten psychologie aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) bellen in maart alle 16.000 medestudenten op om te vragen hoe het nu écht met hen gaat. Dit om hen, indien nodig, door te verwijzen naar professionele hulp. “De coronacrisis is niet enkel voor de jongsten of oudsten van onze maatschappij een ramp. Studenten hebben het echt zwaar”, vertelt Hannelore Goeman, fractieleidster in het Vlaams Parlement. “Ik vind het knap hoe hogescholen en universiteiten zelf  initiatieven in elkaar steken om hun studenten te ondersteunen.”

De VUB start volgende maand met het plegen van deze telefoontjes om te polsen hoe het nu écht met de studenten gaat. Ook zal er gevraagd worden naar de mening van studenten over hoe de school het hen makkelijker kan maken. Wat missen zij, wat kan de school doen voor hen of wat hebben zij nodig om het academiejaar tot een goed einde te brengen? 

Uit een onderzoek aan de UGent bleek dat heel wat studenten betere resultaten behaalden tijdens deze crisis. “Ik ben blij dat onze studenten het zo goed doen”, vertelt Goeman. “Maar dat neemt niet weg dat veel studenten het moeilijk hebben, financieel en mentaal. Ook voor hen moeten er oplossingen komen, moet er perspectief komen. Ik ben blij dat de VUB hierbij het voortouw neemt.”

Studenten die door de coronacrisis niet slagen op vakken, kunnen hun studiepunten uitzonderlijk terugvorderen. Dat is een tijdelijke beslissing van de Vlaamse regering. Helaas is dit niet genoeg. “De mentale gevolgen van deze crisis mogen we niet zomaar naast ons laten liggen. Onze studenten roepen om hulp. Het wordt dan ook dringend tijd dat we luisteren”, aldus Goeman. “Het is nu aan ons om werk te maken van de ondersteuning van onze jongeren. Luisteren is niet genoeg, Daarom kaart ik deze problematiek deze week nogmaals aan in het Vlaams parlement. Zodat er echt oplossingen kunnen komen.”

Alleen als we echt met perspectief komen voor onze jongeren en hen echt het gevoel geven dat ze gehoord worden, kunnen ook zij mentaal erop vooruit gaan. Vaccineren alleen is niet genoeg. De laatste loodjes wegen het zwaarst. Laten we deze dan ook samen dragen.

Reacties zijn gesloten.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑