“Versoepelen doe je met een warm hart én een koel hoofd”

Frank Vandenbroucke blijft vastbesloten om corona onder de knie te krijgen. “Dit virus test ons uithoudingsvermogen. Het test ons geduld. Het test onze eenheid. “

De laatste week werd het duidelijk dat de varianten van het virus oprukken en veel meer mensen opnieuw besmet raken. Met ernstige gevolgen zelfs voor velen hun gezondheid. In die mate zelfs dat onze ziekenhuizen weer naar fase 1B moeten overschakelen. Dat betekent dat ze de helft van hun bedden op intensieve zorg opnieuw moeten vrijhouden voor COVID-patiënten en er weer minder plaats is voor andere patiënten. 

“De situatie is inderdaad opnieuw ernstig”, zegt Frank Vandenbroucke. “Het is onze verantwoordelijkheid om – samen met alle regeringen in dit land – dit virus onder controle te houden. Om die derde golf écht te vermijden voor al die mensen die zich uit de naad werken in onze zorg en voor de gezondheid van ons allen.” 

“Tegelijk is het ook onze verantwoordelijkheid om onze samenleving zo ‘open’ mogelijk te houden. In het belang van onze kinderen zodat ze naar school kunnen blijven gaan, in het belang van ons welzijn, en in het belang van onze economie.” 

“We zijn er de voorbije maanden in geslaagd om die moeilijke balans te vinden. Dankzij jullie inspanningen werkt dit Belgische model écht. We leven in relatieve vrijheid in tegenstelling tot vele andere landen. Het wordt nu zaak om in het belang van die relatieve vrijheid onze inspanningen van de voorbije maanden niet zomaar te grabbel te gooien.”

Kantelpunt

Volgens Vandenbroucke zitten we weer op een kantelpunt. “Dit is een moment van grote onzekerheid in de cijfers. Blijft die curve stijgen of krijgen we het snel onder controle? Daarom moeten we wachten, tot volgende week vrijdag minstens, om de juiste beslissingen te nemen. Want het laatste wat we allemaal willen, is een scenario zoals dat van enkele maanden geleden. Te vroeg denken dat we gewonnen hebben. Niemand is daar op termijn mee gebaat. Niemand wil een derde keer meemaken dat we terug naar af moeten.”

Aandacht voor de alarmsignalen

Vandenbroucke wijst er op dat hij wel degelijk wakker ligt van de vele alarmsignalen over ons mentaal welzijn, bij jong maar ook bij minder jong. “Die verdienen een apart hoofdstuk en zijn ook mijn zorg. Het is mijn oprechte hoop dat we daar snel iets aan iets kunnen veranderen, door de sociale bubbel in de buitenlucht bijvoorbeeld groter te maken. Alleen is het vandaag te vroeg.” 

We heroveren onze vrijheid

Vandenbroucke blijft in elk geval vastbesloten dat we met met stapjes onze vrijheid zullen heroveren. “Maar dat moeten we doordacht en weloverwogen doen. Onze vrijheid terugwinnen moet ook gebeuren zonder angst, zonder valse hoop of zonder valse zekerheid. De beslissing om te versoepelen moet met een warm hart en een koel hoofd worden genomen. Samen met de vaccinatie – die een hogere versnelling moet schakelen nu – zullen we ook deze test doorstaan. En komt die vrijheid eraan. Dat moment is niet zo veraf. “

Reacties zijn gesloten.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑