Perspectief op een herwonnen vrijheid

Vanaf maandag 8 maart mag er buiten opnieuw wat meer. “Al is waakzaamheid geboden indien we onze kansen willen behouden op een warme lente en een warme zomer”, zegt Frank Vandenbroucke. “We beslissen met een koel hoofd en een warm hart. Al ben ik oprecht blij dat we nu perspectief kunnen bieden.”

Met een warm hart omdat we écht zuurstof willen bieden. “Hoe we de samenleving beetje bij beetje opnieuw kunnen openen en iedereen opnieuw perspectief bieden, hebben we vastgelegd in een duidelijk stappenplan”, zegt Vandenbroucke. “Zonder angst, zonder valse hoop of zonder valse zekerheid, maar doordacht en mét kalmte.”

Met een koel hoofd omdat het aantal nieuwe besmettingen stabiel blijft. De druk op onze ziekenhuizen blijft echter groot. “Daarom is de boost die we onze vaccinatiecampagne gaven afgelopen week zo belangrijk”, zegt Vandenbroucke. De cijfers in onze woonzorgcentra zijn alvast geruststellend. Zo is het aantal overlijdens door COVID in onze woonzorgcentra drastisch gedaald. Dat betekent dat vaccineren werkt. Dat betekent dat vaccineren de kortste weg is naar perspectief, en de snelste weg is naar vrijheid. 

En die vrijheid zullen we herwinnen met een duidelijk stappenplan

Maandag gaat de buiten-bubbel van 4 naar 10. De nood om familie en vrienden te zien, is groot. Ook zonder de voortdurende afweging of die broer of zus erbij kan zijn, of die vijfde vriend uit de vriendengroep. Inzetten op die buiten-maatschappij nu is niet alleen veilig, maar ook belangrijk voor ons mentaal welzijn. Niet het minst voor onze kinderen en onze jongeren.

Na 15 maart zullen onze studenten – op hogeschool en universiteiten – weer enkele dagen per week fysiek les kunnen volgen. En na de Paasvakantie zullen ook alle scholieren weer voltijds fysiek naar school gaan. Ook dat vind ik ontzettend belangrijk, omdat niet elk kind thuis de ruimte en de luxe heeft om zich af te zonderen (of te studeren), en omdat in de klas zitten écht een verschil maakt, wil je elk kind mee hebben.

En dan zijn er natuurlijk onze cafés en restaurants, die op 1 mei weer hun deuren kunnen openen. Dat is nog even, ik weet het, maar we hebben ervoor gekozen om ze absolute zekerheid te geven op een volledige opening, dan een oplossing ergens tussenin waarmee niemand gediend is. 1 mei was al een bijzondere dag, een vrije dag, maar nu wordt die des te specialer. Ook ik kijk er alvast naar uit. 

“We zijn er nog niet, maar we zijn het beest aan het temmen. Samen. Laten we dat gevoel koesteren. Laten we met die positieve ingesteldheid de volgende weken tegemoet ingaan. Dit komt goed”, besluit Vandenbroucke.

Reacties zijn gesloten.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑